Utisci polaznika Power reading seminaraSarajevo, 11.05. - 17.05.2007.

Ovo su utisci polaznika seminara Brzo čitanja održanog u Sarajevu od 11.05. – 17.05.2007. Zbog lakše čitljivosti tekst je prepisan iz njihovih autentičnih utisaka koje možete vidjeti niže na ovoj stranici.

Sjajno, novo, inovativno, kreativno aplikativno (izuzetno jača samopouzdanje i osjećaj lične vrijednosti). Osim svega ovog doprinosi dijagnosticiranju profila ličnosti. Ovih šest dana bila sam u fokusu sopstvenog uspeha koji traje u vremenu!
Jasna Bajraktarević, doktor psiholoških nauka

Uprkos kratkom vremenskom roku, tečaj je blagodat za svakoga bilo da kani primjenjivati tehnike čitanja za učenje ili za one željne čitanja čisto za zabavu. Najbitnije je što se svatko nauči ispravnom memoriranju, što je za mene mnogo značajnije od samog brzog čitanja. Posebno bih istakla stručnost i entuzijazam predavača, a posebno gestu ostatka ekipe, Maje i Amira. Docendo discimus! Učeći učimo! Hvala!
Nada Kljajić, prof. romanistike

Sa optimizmom sam krenula na tečaj Brzog čitanja, svakom danom saznavanja novih činjenica i vježbama, shvatila sam da moj optimizam nije bio bezvezno gubljenje vremena nego odlična pokretačka snaga, da ovu vještinu treba i dalje vježbati i biti obogaćen za mogućnost stjecanja novih saznanja u budućnosti.
Aida Pitić, doktor medicine

Dojmova je zaista prepuno, tako da bih o njima mogla pisati dosta dugo. Zaista na prvom mjestu želim pohvaliti cijeli tim Mariju, Maju i ostale koji su iza. Zahvaljujem ljudima koji su osjetili sluh i potrebu da ovu vještinu počnu prenositi i naučiti ljude u Sarajevu. Iskreno sam presretna što sam si dala da povjerujem u nemoguće da bih ovoga trenutka shvatila da je zaista moguće za sedam dana u čovjeku potaknuti davno, davno zaboravljenu prirodnu sposobnost. Preporuka za one koji ne vjeruju da i dalje ostanu u tom razmišljanju i dođu da potvrde svoju snagu nepovjerenja!? Hvala još jednom za korak naprijed u mom životu.
(po želji polaznika utisak je anoniman)

Mislim da osim učenja brzog čitanja, ovaj nas je seminar naučio da spoznamo sebe, svoje unutarnje ja, neke stvari koje o sebi nismo znali. Tehnike opuštanja će mi kasnije pomoći ne samo u učenju, nego općenito. Ovo je samo početak onoga što slijedi, iznimne lakoće u učenju, u razumijevanju i mislim da ću i dalje napredovati. Predavačica Marija je odlična u svom poslu, kao i cijela ekipa s kojom sam provela ovaj period. Definitivno počinje novo poglavlje u mom životu.
Maja Milos, studentica

Zadovoljna sam ovim seminarom. Druženje je bilo super i na taj način znanje je pristizalo lakše. Usvojila sam tehnike i sad ostaje samo da vježbam, pa možda postanem vrsni „sportista“ brzog čitanja. Dopada mi se to što je seminar trajao kratko, jer sve je dosadno što dugo traje, tako da nema mjesta dosadi i primjedbama. Jednostavno odlično!
Majda Banjanović, student

Zadovoljna sam pristupom edukatora-ljubaznost i spremnost da se pitanja i komentari učesnika saslušaju je nešto što bih posebno izdvojila. Vježbe za oči, fokus, imaginaciju, vizualizaciju je nešto što će mi, vjerujem puno koristiti, ako Bog da. 🙂 što se tiče Brzog čitanja mislim da sam povećala svoju brzinu čitanja, ali još uvijek ne na onaj nivo koji želim; no, ono što me čini sretnom jeste da VJERUJEM da MOGU ubrzati još više svoje čitanje. Mala zamjerka je to što smo jedan skoro čitav termin „potrošili“ na učenje mapa uma. Znam da se mape uma od OGROMNE koristi za sve učesnike koji se nisu upoznali sa njima, ali obzirom da smo došli na kurs BRZOG ČITANJA i da je dovoljno usputno upoznavanje mapa (što smo već učinili nakon drugog termina) predlažem da se tehnike pravljenja mape uma stave u neki dodatni termin (da bi se dodatno pomogli polaznici …) a da se taj termin koristi za BRZO ČITANJE. 🙂 Predlažem (što ja volim predlagati … :)) i da se CD-ovi koje slušamo tokom kursa podijele već 1. dana polaznicima kako bi istog dana probali istu tehniku kao što smo radili sa vama… Ako su upitna autorska prava dovoljno je ako na tom CD-u budu dijelovi naših zajedničkih melodija. Insistiram na ovome jer vi sigurno koristite muziku za koju ste otkrili (iskustvom) da je najefikasnija. 🙂 hvala na lijepom druženju, požrtvovnosti, strpljenju …
(po želji polaznika utisak je anoniman)

– fokusiranje
– bolja pažnja, koncentracija
– učenje
– izrada MM, korištenje istih
(po želji polaznika utisak je anoniman)

– seminar je veoma pozitivan
– za razliku od prvog dana kada smo došli i počeli sa radom, zadnji dan je znatno poboljšaniji-uspješniji (što se tiče znanja učenja i čitanja-brzog)
– učenje
– pravljenje mape
Muhamed Hasanović, student prava

Upoznat sam sa metodologijom. Predavač je uspio u potpunosti i temeljito prenijeti vještine, alate za uspješnu primjenu vještine, naročito fokus i prošireni periferni vid. Više nego zadovoljan. Hvala.
Amir Zemunović

Seminar je izuzetno značajan u vidu vremena, jer uistinu stvori više vremena za druge aktivnosti. Posebice pomaže u čitanju beletristike, ali i ostale literature. Preporučam svima koji nemaju puno vremena za čitanje od ostalih obaveza! Čitat ćete sa zadovoljstvom!
(po želji polaznika utisak je anoniman)

– Službeni dio seminara je bio vrlo zadovoljavajući.
– Voditelj seminara gospođa Marija se trudila da sve tehnike od početka do kraja vrlo slikovito objasni, davala je sve savjete jasno i razumljivo.
– Termini održavanja su bili odgovarajući, kao i broj polaznika u grupi što je omogućavalo nesmetan rad.
(po želji polaznika utisak je anoniman)

Seminar je vrlo koristan i od velike pomoći u čitanju. Veliki napredak sam osjetio prilikom čitanja knjiga iz beletristike. U čitanju stručne literature nisam postigao takve rezultate i još nisam pronašao pravi model kako da to postignem. Atmosfera je opuštajuća i prijatna, pobuđuje i aktivira na čitanje i učenje.
Ivica Lukić, student