Dominik Cesar: Sad znam da je moguće

Dominik ima 15 godina, ide u prvu tehničku školu Nikola Tesla i trenira boks u slobodno vrijeme kojeg ima jako malo. To je uostalom i razlog zbog kojeg ga je majka uputila na Brzo čitanje. Dominik kaže da je mama imala pravo jer je savladao vještinu kojom štedi velik dio vremena. Pročitajte što je još ispričao u razgovoru.

IN OPTIMUM: Kako to da si odlučio doći na Brzo čitanje?
DOMINIK: Došao sam se upisati na inicijativu majke. Mama je vidjela na televiziji prilog o brzom čitanju pa kad je u novinama objavljen oglas odlučila me upisati.

IN OPTIMUM: Kakav je tvoj bio stav prema tome?
DOMINIK: Bio sam skeptičan. Prvi stav je bio taj da sam mislio kako ja to neću moći, pitao sam se je li to moguće uopće jer se činilo jako teško. Već drugi dan sam počeo čitati brzo. Sada znam da je lagano i jednostavno sam oduševljen. Sada jako brzo mogu pročitati neke knjige za koje bi mi prije trebalo puno vremena i u potpunosti ih razumjeti.

IN OPTIMUM: Stigneš li u toj brzini čitanja pamtiti detalje?
DOMINIK: Da, sjećam se čak i sitnijih detalja i bitnih i nebitnih. U prvih 5 dana seminara sam pročitao sedam knjiga. Kad čitam klasično onda čak i ne pamtim toliko detalja već samo glavnu priču, a kad brzo čitam vidim i bitne događaje, a zapamtim i okolne detalje.

IN OPTIMUM: Što je sa samim doživljajem knjige?
DOMINIK: Kao da sam čitao klasično, sve doživljavam, poistovjećujem se s likovima, sve kao kod klasičnog i bolje s velikom prednosti, a to je brzina i pamćenje detalja. A tu je i užitak, sretan sam kad brzo pročitam neku knjigu.

IN OPTIMUM: Smatraš li da bi moga i sam kod kuće savladati ovu vještinu?
DOMINIK: Trenerica je izuzetno stručna u svom poslu, ja sam čak doma pokušao čitati neke knjige o brzom čitanju, no nije to bilo to. Imam i neke poznanike koji su kao naučili preko knjige Brzo čitanje no ipak su došli na seminar da bi shvatili, tako da mislim da je potreban tečaj, knjiga nije dovoljna.

IN OPTIMUM: Gdje možeš primijeniti znanja sa seminara Brzo čitanje, može li se možda i u boksu?
DOMINIK: Smatram da da, jer koliko sam primijetio puno brže ulazim u fokus, treba mi nekih deset sekundi. Tako mi tehnika s Brzog čitanja pomaže u treningu i obratno. A svakako ću primjenjivati stečeno znanje i na učenje jer mi se sistem jako sviđa, a naravno i na lektiru. Također članak iz novina pročitam za čas.

IN OPTIMUM: Znači koristit će ti i u školskom gradivu?
DOMINIK: Normalno, a i dolaziti ću na seminare Love to learn. Da mislim da nije korisno ne bih dolazio ni na seminar, a pogotovo ne kasnije na te besplatne radionice. Dolaziti ću jer će mi pomoći da savladam gradivo koje je vrlo opsežno.

IN OPTIMUM: Što voliš čitati?
DOMINIK: Čitam lektiru koju treba, a volim čitati i stručnu literaturu vezanu uz računalstvo i informatiku. Čitam svaki dan novine. Mislim da svaki dan treba vježbati vještinu. Mislim da je najvažnije raditi kao i u svemu u životu.

IN OPTIMUM: Kome bih preporučio ovaj seminar?
DOMINIK: Ovo je seminar koji svatko može savladati, tko se dovoljno potrudi i koncentrira odnosno koga to dovoljno zanima. Primjećujem i na seminaru da oni koji su manje motivirani nešto sporije čitaju. Prijatelji su me pitali kako to ide pa sam im rekao da upišu tečaj jer im ja ne mogu objasniti tehniku, a smatram da bi im seminar bio vrlo koristan jer može puno pomoći u životu.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije