Vitomira Lončar: Moj život je veliko slovo E. Edukacija

Vitomira Lončar je vlasnica i direktorica kazališta Mala scena, glumica, producentica, studentica na Doktorskim studijima, predavačica na akademiji dramskih umjetnosti, supruga i majka. Već nekoliko godina je željela doći na brzo čitanje u Inoptimum, a zašto to nije bilo moguće do sada i kakvi su njezini dojmovi danas kada je konačno odslušala naš seminar, pročitajte u zanimljivom razgovoru.

IN OPTIMUM: Kako ste došli na Brzo čitanje?
VITOMIRA: Kada sam prvi put čula za Brzo čitanje htjela sam ići s kćerkom no ona je tada imala deset godina, a donja dob za pohađanje seminara je dvanaest. Kad je navršila dvanaest nas dvije smo se prijavile, nju su primili, a mene nisu primili jer nisam imala potvrde. Potvrde da mogu pohađati seminar su bile potrebne budući da bolujem od epilepsije, no doktor je napisao da moja vrsta epilepsije nije takva da bi se moglo dogoditi neko zlo. Drago mi je da su me ipak primili jer mi je to bila velika želja iz više razloga.

IN OPTIMUM: Koji su to razlozi zbog kojih ste htjeli doći na seminar?
VITOMIRA: Prvi razlog je to što sam se nekako nadala kad sam slušala o tome da bih mogla puno bolje učiti, drugi je to da bih mogla možda puno više čitati, a treći je razlog to što mi se činilo da bi možda, budući da mi je jedna strana mozga oštećena, da možda mogu s tim načinom probuditi neke uspavane dijelove mozga i nadoknaditi oštećenje koje imam na jednom djelu moga.

IN OPTIMUM: Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatom?
VITOMIRA: Da, čini mi se da ću definitivno brže čitati i brže učiti. Jako sam sretna jer sam otkrila novi način čitanja koji kod mene nije osobito brz, ali je daleko kvalitetniji od onoga prije. Mislim da mi je koncentracija na čitanje puno jača. Tehnika mi je sjela, drago mi je da sam inzistirala da idem na seminar.

IN OPTIMUM: Koje su po Vama najveće razlike između tradicionalnog i brzog čitanja?
VITOMIRA: Ja mislim da je najveća razlika u koncentraciji, u fokusu na čitanje. Kad ti čitaš klasično imaš još pedeset drugih misli u glavi, a ovo se fokusiraš, koncentriraš i ne ulaze mi neke druge misli. Takvo čitanje mi se čini kvalitetnije.

IN OPTIMUM: Uspijete li se uživiti u pročitano?
VITOMIRA: Ja nisam baš ljubiteljica beletristike no kad sam u nedjelju čitala jednu knjigu stvarno stislo u grlu i baš sam mužu doma pričala kako nije istina da samo skupiš informacije nego zaista možeš i doživjeti knjigu.

IN OPTIMUM: Što Vi volite čitati?
VITOMIRA: Moj primarni cilj nije beletristika nego učenje pa sam išla probati i prije nego što smo učili na seminaru i strašno mi je dobro išlo. Sigurna sam da ću stručnu literaturu čitati bez problema. Inače ne čitam beletristiku uopće, dvije godine zbog bolesti nisam mogla čitati pa mi je muž čitao na glas. A sve što čitam je stručna literatura i sve što čitam je vezano uz ono što učim. Cjeloživotno obrazovanje mi je fantastično. Moj život je veliko slovo E. Edukacija.

 

 

IN OPTIMUM: Što Vam se posebno svidjelo na seminaru?
VITOMIRA: Ono što sam kod sebe primijetila je to da prije kad sam čitala sam se uvijek trudila izoštriti slova što više, a sad imam osjećaj da uopće ne izoštravam nego kao da s kistom debelim prelazim i tako više teksta pročitam i puno bolje pamtim. Eto, tolke godine su mi morale proći da bih otkrila što je dobro za mene.

IN OPTIMUM: Kako Vam se svidjela glazba za brzo čitanje?
VITOMIRA: Ja nikad u životu ne slušam nikakvu glazbu, ja Vam ne slušam uopće glazbu. Kod mene doma mora biti tiho jer ne mogu slušati nikakvu glazbu. I kad sam prvi put ušla tu na seminar, već je svirala glazba i nadala sam se da će ju zgasiti da mogu slušati kaj govore jer nemrem s tom glazbom ništa. Međutim, već drugi dan kad sam se navikla i upoznala glazbu čak sam i kod kuće išla tražiti od svoje kćeri CD s tom glazbom i pustila ga. Moj muž je došao i nije mogao vjerovati da slušam glazbu jer me pozna 33 godine i to nije još vidio.

IN OPTIMUM: Kakvo mišljenje je kod vas doma u svezi Brzog čitanja?
VITOMIRA: Sad imamo doma situaciju da samo muž nije išao na brzo čitanje. Trebao je ići sa mnom, ali radi praktičnih razloga to nije bilo izvedivo. Malo je cvilio da on to neće moći, a ja sam mu rekla ako tako misliš onda i nećeš moći. Onda on kaže pa kako ste vas dvije uspjele savladati vještinu, koliko si danas pročitala? Rekla sam mu 150 stranica za 23 minute. Ja mislim da je potrebna samo volja za savladavanje ovog seminara, a sami rezultati ovise o svakom čovjeku posebno.

IN OPTIMUM: Je li tempo seminara naporan uz radne obaveze?
VITOMIRA: Bojala sam se malo večernjih termina jer mi se navečer isprazne baterije. Inače imam dobru kondiciju što se učenja tiče. Međutim, čim sam se malo opustila sve je bilo dobro. Lakše mi je izdržati nego što sam mislila.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije