Vanja Amidžić: Iz Amerike na Brzo čitanje u In Optimum

Vanja Amidžić rodom je iz Virovitice, a zadnjih sedam godina života je provela u Americi gdje se školuje. U slobodno vrijeme se bavi volonterskim radom. Ova simpatična studentica managmenta i njemačkog jezika u New Yorku pohađa fakultet Manhattanville, a trenutno je na praznicima u domovini. Ima 20 godina i slobodno vrijeme je odlučila provesti na Inoptimum seminaru brzog čitanja u Hrvatskoj.

IN OPTIMUM: Kako si se odlučila doći ovdje na Brzo čitanje?
VANJA: Mama je vidjela na televiziji Brzo čitanje i javila mi da bi bilo super da idem za vrijeme praznika. Ja sam onda istražila na Internetu i odlučila se prijaviti u Inoptimum. Željela sam iskoristiti slobodna popodneva za rad na sebi.

IN OPTIMUM: Koja je bila tvoja glavna motivacija za pohađanje seminara?
VANJA: Želim da mi pomogne u školovanju. Želim skupiti što više znanja kako bih mogla što brže završiti studij. Mislim da će mi ovo pomoći za školovanje i izradu boljeg vremenskog plana.

IN OPTIMUM: S obzirom da studiraš u Americi, čitat ćeš i učiti na engleskom?
VANJA: Da, iako nisam još probala čitati na engleskom, ali mislim da neće biti problem sada kada znam tehniku jer mi jezik ide jako dobro. Ne mislim da će mi čitati na engleskom biti problem. Uz malo vježbe bit će mi lako čitati na oba jezika!

IN OPTIMUM: Što ti se od tehnika najviše svidjelo?
VANJA: Svidjelo mi se stanje fokusa, mislim da je to vrlo korisno i da čovjek bude produktivniji. Inače uvijek dok sam čitala sam mislila nešto drugo, sad više ne. A može se primijeniti i na predavanjima pa odmah bolje zapamtiš gradivo!

IN OPTIMUM: Jesi li zadovoljna dobivenim na seminaru?
VANJA: Pročitala sam na seminaru sedam knjiga i jako sam zadovoljna. Malo mi je bilo teško raditi preko vikenda, ali mislim da sam puno napredovala i dobila od seminara. U početku nisam dobro savladavala informacije, ali onda sam našla svoj tempo i sad ide. Sada sam motivirana čitati knjigu jer znam da ću je ovaj put i završiti. Više neću čitati knjige klasičnim načinom.

IN OPTIMUM: Koje su po tebi razlike između klasičnog i brzog čitanja?
VANJA: U početku sam mislila da nisam ništa zapamtila, no u raspravama i testu sam vidjela da sam zapamtila jako puno detalja. Što se gušta tiče nema razlike, a ovako još štedim na vremenu. Zapravo, prednost brzog čitanja je ta što ostaješ u priči, ne prekidaš čitanje i to je bolje od klasičnog načina jer tamo se stalno prekida kontinuitet, a ovako se ipak unese skroz u priču dok se čita.

IN OPTIMUM: Jesi li zadovoljna organizacijom seminara?
VANJA: Odlično je što Inoptimum daje besplatne radionice nakon seminara. To je jako lijepo jer nekako ostaješ kao dio tima nakon tečaja, a i motivirajuće je čitati i učiti u takvom okruženju. Zadovoljna sam i dužinom trajanja seminara jer mislim da je potrebno toliko sati za savladavanje tehnike. Drago mi je da sam došla!

IN OPTIMUM: Kako ti je bilo raditi u grupi?
VANJA: Mislim da učenje tehnike uz knjigu ne bi bilo uspješno, grupa je ipak motivator, a i trener uvelike pomaže u savladavanju tehnike. Grupa je odlična i marljiva i svi smo se dobro zabavljali. Druženje je bilo odlično! Tečaj preporučujem svima, posebno studentima radi uštede vremena.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije