Svjetska Banka na seminaru Brzog čitanja

Gospođa Antonia Viyachika u ured Svjetske banke u Hrvatskoj došla je iz ureda u Bugarskoj. Iako joj engleski nije materinji jezik, iznimno se dobro služi njime i bez ikakvog problema uspijevala je brzo čitati literaturu na engleskom jeziku, kao i većina ostalih kolega koji su čitali i na engleskom i hrvatskom. Vještina brzog čitanja ju je pozitivno iznenadila te ju i dalje namjerava koristiti najviše u poslu koji zahtjeva iščitavanje velike količine spisa.

IN OPTIMUM: Što Vas je navelo da dođete na seminar brzog čitanja?
Mrs. VIYACHKA: Radoznalost. Razmišljala sam što je to i kako funkcionira. Nikad prije nisam čula za seminar brzog čitanja, ova radionica je bila objavljena u uredu i pomislila da bi mi bila korisna u poslu jer moram pročitati puno dokumenata svaki dan.

IN OPTIMUM: Kakvo je bio Vaš stav o Brzom čitanju prije pohađanja seminara?
Mrs. VIYACHKA: Nisam mogla niti zamisliti kako to funkcionira, niti sam bila svjesna činjenice da koristim toliko malen kapacitet svog mozga i očiju. Nisam baš bila uvjerena da mogu apsorbirati toliko informacija u jednom satu. Zvučalo mi je vrlo nestvarno.

IN OPTIMUM: Stignete li u toj brzini pohvatati detalje?
Mrs. VIYACHKA: Nisam u počeku kad sam vježbala što duže ostati u fokusu (što ponekad nije lagan posao) i vježbala tehnike čitanja. Sljedećeg tjedna (seminara) sam zapravo shvatila koliko se detalja sjećam. To je bilo nevjerojatno.

IN OPTIMUM: Što je sa doživljajem čitanja-možete li uživati u knjizi kada brzo čitate?
Mrs. VIYACHKA: Svakako, iako još treba vježbati tehnike čitanja i brzinu. Kada čitam knjigu, običavam pisati bilješke, fraze. Pogotovo kada je knjiga na engleskom jeziku, koji nije moj materinji jezik. Tijekom tjedan dana vježbanja sposobna sam isto to raditi. Sada sam uvjerena da brzo čitanje knjige može biti jednaki doživljaj kao i tradicionalno čitanje.

IN OPTIMUM: Smatrate li da bi mogli savladati tehniku sami kod kuće ( bez seminara) ?
Mrs. VIYACHKA: Sada nakon završetka seminara, smatram da ću biti sposobna vježbati sama. Sve je stvar discipline i vježbe. Planiram čitati o tehnici, jer sam još znatiželjna. Uvjerenja sam, da je seminar prekratak kako bi dobili sve. Najvažnije je da smo dobili bazu i sada je najvažnije razvijati dalje i dobro podesiti znanje i stečenu vještinu.

IN OPTIMUM: Gdje možete primijeniti znanje stečeno na seminaru?
Mrs. VIYACHKA: I na poslu i kad čitam iz osobnog zadovoljstva, posebno kada ne želim čekati da saznam kako će knjiga završiti.

IN OPTIMUM: Da li ćete rabiti stečenu vještinu i u profesiji?
Mrs. VIYACHKA: Svakako da!

IN OPTIMUM: Koju vrstu knjiga obično volite čitati?
Mrs. VIYACHKA: Volim čitati sve. Volim čitati autobiografije, novele, kratke priče, chick lit. Volim čitati klasičnu i suvremenu književnost.

IN OPTIMUM: Kome bi preporučili ovaj seminar?
Mrs. VIYACHKA: Već jesam. Rekla sam svim svojim prijateljima i bivšim kolegama iz Ureda Svjetske banke u Sofiji.
ENGLISH VERSION

IN OPTIMUM: What made you decide to take this course?
Mrs. VIYACHKA: Curiosity. I was wondering what it is all about and how it worked. I have never heard about speed reading before this training was announced in our office and I thought it might be useful in my work as I have to read huge documents every day. Now I know and even started enjoying it. I don’t regret it a single moment, because it’s been the most interesting and enriching training experience I have had recently.

IN OPTIMUM: What was your stand/attitude about speed-reading before the course?
Mrs. VIYACHKA: I couldn’t imagine how it worked and was not aware of the fact that I use very little of the capacity of my brain and eyes!!! I was not very convinced that I could absorb the information of one book in an hour or so. This sounded really fancy to me.

IN OPTIMUM: Do you manage to remember the details during speed-reading?
Mrs. VIYACHKA: Not in the beginning when I was trying to stay focused (which is sometimes not an easy job!) and to work on my reading technique. It was the second week when I realized how much of the facts I remembered. It’s amazing.

IN OPTIMUM: What about the experience of reading – can you enjoy the book while speed-reading?
Mrs. VIYACHKA: Absolutely, though I have to practice more – both my reading technique and speed. When I read a book, I have the habit to take notes of words, phrases, even paragraphs. Especially when the book is in English, which is not my native language. During the second week of the training I was able to do that. I am now convinced that speed reading a book can be as enjoyable as traditional reading.

IN OPTIMUM: Do you think you would manage to master the skill of speed reading alone, at home (without the course)?
Mrs. VIYACHKA: Now after taking this training, I think I will be able to work on my own. It is a matter of discipline and making it a habit to practice. I am planning to read some theory on this matter, because now I am even more curious. I realize that the training is short and we cannot get everything. The most important is that we got the basics and now it’s a matter of developing further and “fine-tuning” the knowledge and skills we acquired.

IN OPTIMUM: Where can you apply the skills and the knowledge you gain at the course?
Mrs. VIYACHKA: Both in my work and when I read for pleasure, especially when I can’t wait to know how the book ends!

IN OPTIMUM:Will you use your new skills and knowledge in your professional life (work)?
Mrs. VIYACHKA: Definitely – YES.

IN OPTIMUM: What kind of books/literature do you usually enjoy reading?
Mrs. VIYACHKA: I love to read in general. I enjoy reading autobiographies (especially painters and specifically the impressionists), novels (Iris Murdoch, Graham Greene, W. Somerset Maugham, Marquez, J.K. Rowling), short stories, chick lit (Helen Fielding, Candace Bushnell, Sophie Kinsella). I enjoy reading both classics and contemporary literature as well.

IN OPTIMUM: To whom would you recommend this course?
Mrs. VIYACHKA: I already did. I told all my friends and my ex-colleagues from the office of the World Bank in Sofia.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije