Što radi pobjednica državnog natjecanja

Lara Karlović pobjednica je ovogodišnjeg Državnog natjecanja u brzom čitanju. Prvo mjesto osvojila je pročitavši 49 stranica u minuti s razumijevanjem od 90%. Kako joj se život promijenio nakon natjecanja i služi li se još Brzim čitanjem saznajte u ovom intervjuu.

IN OPTIMUM: Lara, pobjednica si drugog Državnog natjecanja u brzom čitanju ove godine. Što se promijenilo u tvom životu nakon seminara Brzog čitanja i nakon natjecanja?
LARA: Nakon završetka seminara postala sam bogatija za jedno iskustvo. A nakon natjecanja sam se morala priviknuti na česte upite poznanika koji su me prepoznali u novinama, odgovarati na pitanja kako je takvo čitanje uopće moguće.

IN OPTIMUM: Učenica si 3. razreda srednje ekonomske škole. Primjenjuješ li brzo čitanje u učenju?
LARA: Naravno, jedan od glavnih ciljeva radi kojih sam krenula na Brzo čitanje bilo je brže učenje. Zanimalo me kako je moguće u 15 minuta naučiti kao da sam normalnim čitanjem učila sat vremena. Nakon što sam shvatila da je moguće, odlučila sam to isprobati. Rezultati nisu izostali.

IN OPTIMUM: Jesi li tijekom ljetnih praznika vježbala Brzo čitanje?
LARA: Nisam, jer zbog posla i ostalih obveza nisam stigla. Iako mi je žao zbog toga.

IN OPTIMUM: Što misliš je li moguće, kada jednom usvojiš metodu Brzog čitanja, zaboraviti Brzo čitati?
LARA: Mislim da nije, jer je to tehnika koju, kad jednom naučiš, znaš. Moguće je lagano usporiti, što sam osjetila kad sam ponovo krenula s čitanjem, no ubrzo sam se vratila na staru brzinu.

IN OPTIMUM: Počela je nova školska godina, primjenjuješ li i dalje Brzo čitanje u učenju i kakvi su rezultati?
LARA: Da,od prvih se ispita i ispitivanja za sve pripremam Brzim čitanjem. Rezultati su odlični, ono najbitnije zapamtim gotovo odmah i daljnjim čitanjem znanje samo proširujem. Ponekad osjećam potrebu nešto pročitati i linearno, ali to je sada već rijetkost.

IN OPTIMUM: Koliko sada imaš više slobodnog vremena za svoje slobodne aktivnosti ili hobije?
LARA: Definitivno više nego prije! Učenje je puno brže, pa i čitanje, ako mi dođe gušt nešto pročitati. 10 do 15 minuta čitanja dnevno je sasvim dovoljno, i nakon toga stignem napraviti sve ostalo. Kada trebam učiti nešto zahtjevnije, vrijeme se malo produljuje, no u usporedbi s linearnim čitanjem ono je opet daleko kraće.

IN OPTIMUM: Srednja ekonomska škola poprilično je zahtjevna, a posebno neki predmeti. Koje bi predmete izdvojila kao najzahtjevnije, te kako u toj situaciji primjenjuješ Brzo čitanje?
LARA: Meni su najzahtjevniji knjigovodstvo, i to teoretski dio, poduzetništvo i gospodarstvo. To su predmeti u kojima ima puno gradiva, definicija i pravila, a teško ih je sve zapamtiti. Osim što slušam na satu (smijeh), kod kuće nekoliko puta prođem gradivo, napravim mentalnu mapu, i prije odgovaranja ili ispita po mapi ponovim pročitano.

IN OPTIMUM: Koliku ulogu, po tvojoj procijeni, ima fokus u tehnici Brzog čitanja i, općenito, u ostalim životnim situacijama?
LARA: Po meni je fokus najvažniji dio Brzog čitanja. Osim u čitanju, primjenjujem ga u situacijama gdje je koncentracija bitna, ili kad jednostavno razmišljam o previše stvari, pa tako “pročistim” glavu.

IN OPTIMUM: Lara, iz svog vlastitog iskustva, kome bi preporučila seminar Brzog čitanja i zašto?
LARA: Preporučila bih ga svima koji uz malo muke žele učiti ili samo čitati za dušu. Najviše onima koji se ne boje probati nešto novo, koji vjeruju u to da ono što misle da mogu – i mogu.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije