Romana Beatović: Sve je u volji i predanosti radu

U Dubrovniku je krajem veljače održan seminar Brzog čitanja, a Romana Beatović, turistički vodič iz Dubrovnika, krenula je na seminar Brzog čitanja iz znatiželje i ostala iznenađena spoznajom da je moguće čitati na više načina, u više smjerova.

IN OPTIMUM: Kako to da si odlučila doći na tečaj brzog čitanja?
ROMANA: Na tečaj sam se prijavila iz znatiželje. Puno sam čula o brzom čitanju i budući da volim puno čitati, a danas sve manje vremena ostavljamo za čitanje, nadala sam se da će mi tečaj pomoći da učinkovitije iskoristim vrijeme koje provedem za knjigom.

IN OPTIMUM: Kakav je bio tvoj stav prema brzom čitanju prije tečaja?
ROMANA: Pa, prije tečaja imala sam pozitivna razmišljanja o brzom čitanju, ali je ipak postojala sumnja je li vještinu brzog čitanja stvarno moguće savladati.

IN OPTIMUM: Kakav je tvoj stav prema brzom čitanju sada, nakon tečaja?
ROMANA: Sada mi je jako drago što sam prošla kroz tečaj i sigurna sam da se uz stalnu vježbu, mogu postići izvanredni rezultati.

IN OPTIMUM: Stigneš li, u toj brzini čitanja, pamtiti detalje?
ROMANA: Stignem pamtiti detalje, ali za neko dulje sjećanje potrebno ih je zapisati

IN OPTIMUM: Što je sa samim doživljajem knjige?
ROMANA: Doživljaj knjige se ne gubi brzim čitanjem, jer ste potpuno usredotočeni na ono što čitate

IN OPTIMUM: Što bi izdvojila kao pozitivno, a što kao negativno?
ROMANA: Nemam negativnih mišljenja što se tiće brzog čitanja, a ono sve što se nauči kroz tečaj je pozitivno u svakom pogledu. Mene je najviše oduševilo saznanje da se ustvari može čitati na više načina, u više smjerova, a ne samo čitati s lijeve na desnu stranu.

IN OPTIMUM: Smatraš li da bi mogla i sama, npr. kod kuće, svladati ovu vještinu, bez dolaska na tečaj?
ROMANA: Vještinu je potrebno usavršavati kod kuće, ali da bi je savladali potrebno je znanje stručne osobe koja će vas postepeno uvesti u čitanje, koja će uvijek biti tu da bi vas usmjeravala kako i na koji način se savladava vještina brzog čitanja.

IN OPTIMUM: Gdje sve možeš primijeniti znanja s tečaja brzog čitanja?
ROMANA: Svugdje gdje je uključeno čitanje, bilo iz razonode ili edukacije.

IN OPTIMUM: Što inace voliš čitati?
ROMANA: Volim čitati sve jer se iz svake knjige može nešto naučiti, ali su mi draže knjige koje sadrže neku zivotnu filozofiju, koje se mogu primijeniti na svakodnevni život. U zadnje vrijeme čitam dosta Španjolske pisce.

IN OPTIMUM: Kako ti se čini ideja o “čitaonicama” u Dubrovniku, hoćes li dolaziti? Misliš li da će ti koristiti?
ROMANA: Čitaonica je super ideja i naravno da će mi koristiti, jer je u pitanju druženje koje potiće rad, odnosno čitanje, a prisustvo drugih koji čitaju još vas više motivira. Obavezno ću dolaziti!!!!!!!

IN OPTIMUM: I za kraj, kome bi sve preporučila ovaj tečaj?
ROMANA: Svima onima koji vole čitati, koji su željni novih saznanja, ali i onima koji ne vjeruju da je moguće savladati vještinu brzog čitanja. Sve je u volji i predanosti radu, odnosno čitanju.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije