Nenad Ćosić: Sve je u glavi

Nenad Ćosić, 46 godina, sretno oženjen, otac dvoje djece, samouki je brzi čitač. Po zanimanju je državni službenik, a po zvanju elektroničar za telekomunikacije i zaposlen je već 25 godina. Gospodin je i radioamater već 31 godinu te je predsjednik dvaju klubova na volonterskoj bazi: Radio kluba „Jadera“ u Zadru i Astronomsko-astronautičkog društva Zadar. Aktivno sudjeluje u radioamaterskim natjecanjima i natjecanjima raketnih modelara kao i u održavanju predavanja i tečajevima u oba kluba.

IN OPTIMUM: Kako ste odlučili doći na brzo čitanje?
NENAD: Prvu informaciju da postoji tečaj brzog čitanja dobio sam prije par godina od starijeg sina koji je studirao u Zagrebu. Nakon informacije da se i u Zadru organizira tečaj brzog čitanja, odlučili smo moja supruga Vjeka, sin Ivan i ja proći tečaj, najviše zbog Ivana koji ima poteškoća u čitanju zbog kasno uočene blage disleksije i disgrafije u trećem razredu OŠ.

IN OPTIMUM: Kakav je bio Vaš stav prema brzom čitanju?
NENAD: Naučio sam brzo čitanje u osnovnoj školi kada sam „gutao“ knjige (neke bi pročitao u jednom danu). Naravno, radi se o literaturi primjerenoj dobi. Nitko u mom okruženju nije vjerovao kako brzo mogu čitati. Iako sam nakon srednje škole prestao čitati beletristiku i posvetio se puno više stručnoj literaturi, svoju sam sposobnost ipak zadržao jer su me, kao radioamatera i informatičara, sve knjige i časopisi vezane za telekomunikacije i informatiku izuzetno zanimale.

IN OPTIMUM: Da li stignete u toj brzini „pohvatati“ detalje?
NENAD: Svakako, zato što u fokusu isključim sve oko sebe (ja to zovem budan sanjati), ne zamišljam sebe kako gledam film nego sam sudjelujem u filmu (kao promatrač ili se poistovjećujem sa likom). Leteći pogledom po stranici mogu odmah razlučiti bitno od nebitnog. Prolazeći tekst dobijem „sliku“ koju prevodim u glavi ne čitajući ga u sebi.

IN OPTIMUM: Što je sa samim doživljajem knjige?
NENAD: Kao što sam prethodno odgovorio, ja postajem aktivni sudionik u radnji knjige, tako sam najlakše u fokusu. Danas je jako teško ne znati zamisliti neku lokaciju radnje (u bilo kojem vremenskom razdoblju odvijanja radnje ili okolinu) zahvaljujući televiziji i kinu. Zato mi je sada puno zanimljivije čitati SF literaturu jer se opisuju mjesta i likovi koje je samo pisac zamislio.

IN OPTIMUM: Što biste izdvojili kao plus, a što kao minus brzog čitanja i seminara općenito?
NENAD: Kao pozitivno: svakako jedna vještina koja je pogotovu danas sve neminovnija. Živimo brzo, zasuti smo informacijama sa svih strana a život je jednako kratak kao i prije sto godina.
Kao negativno: jedino negativno što ja vidim kod brzog čitanja je to da novine ili časopis koji ste kupili pročitate u vremenu koliko treba popiti kavu.
Komentar seminara: pozitivno je što sudionici seminara shvate koje sve skrivene mogućnosti imaju, da je sve u „glavi“ (mislim mozgu) i to ne samo vezano za čitanje.

IN OPTIMUM: Smatrate li da biste mogli i samo, kod kuće, savladati ovu vještinu?
NENAD: Naravno, ja sam jedan od tih, ne toliko brz ali ipak brži od ostalih klasičnih čitača. To ide puno teže i traži više vremena (u ovisnosti o vlastitoj zaintrigiranosti za sadržaj knjige). Ja sam u fokus ulazio postepeno tijekom čitanja ali isključivo ako bi me radnja ili tema zanimala (tada bi se naravno brzina čitanja drastično povećala).

IN OPTIMUM: Gdje možete primijeniti znanja sa seminara brzog čitanja?
NENAD: Najprije na svom poslu. Radim kao državni službenik u odsjeku za statistiku. Lakše mi je nego ostalim kolegama pročitati sve što mi dođe pod ruku. Brzo mogu uočiti greške u dopisima jer čitam u trenu. Ne primjećujem samo greške u pisanju, nego i u konstrukciji rečenice. Također kod sastavljanja teksta, pa tako i ovih odgovora, rečenice same dolaze bez opterećenja. U svakodnevnom životu u puno svjesnih ali i nesvjesnih primjera. Iako je trivijalno (za nas koji gledamo) ali svi se oko mene začude kada gledajući igru Najbrži prst u Milijunašu ja mogu u par sekundi naći odgovor (ako znam pojam koji treba sastaviti) jer vidim istovremeno i pitanje i ponuđene riječi čim se pojave na ekranu. Teletekst na TV-u ili titlove na filmu da ne spominjem. Ne mogu suditi po sebi jer brzo čitam takoreći od mladosti, ali vjerujem da se i percepcija prostora i informacija oko nas (recimo za vrijeme upravljanja vozilom) zahvaljujući izvježbanom proširenju vidnog polja drastično povećava jer je mozak vremenom naučio promatrati i van fokusa (op.: zanimljivo, želimo ući u fokus kako ne bi fokusirali očima riječi koju na stranici gledamo – ne mogu reći čitamo jer me asocira da čitanje podrazumijeva izgovaranje riječi makar i u sebi, pa bi bilo ispravnije reći brzo „gutanje“ knjiga ili izmisliti novi pojam za takvo čitanje, šalim se, ali mi je simpatičan naziv Klub gutača knjiga). Vrijeme utrošeno za učenje je neusporedivo kraće, ostaje samo trud za pamćenjem pročitanog.

IN OPTIMUM: Što inače volite čitati?
NENAD: Osim stručne literature vezane za moj hobi (radioamaterizam i informatiku), sada me najviše privlače, kao što sam spomenuo, SF knjige i priče jer tada razvijam svoju maštu.

IN OPTIMUM: Da li biste, i kome, preporučili ovaj seminar?
NENAD: Seminar bi preporučio svima i onima koji ne čitaju brzo ali i onima koji su samouki brzi čitači, pogotovo onima kojima čitanje ili učenje ne ide iz bilo kojeg razloga.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije