Natko Beck: Uspio sam se uživiti u knjigu

Natko Beck je doktor po struci i uskoro počinje raditi na Srebrnjaku u bolnici. Interesira ga sport. Asistira na fakultetu i nakon što mu je djevojka bila na brzom čitanju odlučio se i on završiti seminar te vidjeti o čemu se radi iz prve ruke. Pročitajte razgovor.

IN OPTIMUM: Kako ste odlučili doći na Brzo čitanje?
NATKO: Bila mi je cura pa me je zainteresirala za taj seminar. Nije mi baš puno pričala o samom sadržaju pa sam odlučio ja sam doći. Mislim da mi to može pomoći u životu.

IN OPTIMUM: Gdje će Vam to pomoći u životu?
NATKO: Najviše za učenje i ponavljanje, namjeravam nastaviti edukaciju u životu.

IN OPTIMUM: Kakav ste stav imali prije, a kakav imate nakon seminara?
NATKO: Otvoren. Nisam išao s nikakvim predrasudama. Došao sam otvoreno i zadovoljan sam. Nisam ništa očekivao ni pozitivno ni negativno, a jako sam zadovoljan s rezultatom.

IN OPTIMUM: Koliko ste pročitali knjiga na seminaru?
NATKO: Do jučer 12. Tehniku sam polovio prvi dan, leži mi to raditi. I prije sam sam nešto slično radio samo sam puno više teksta preskakao i gubio. A ovako puno više skužim kad se primjenjuje pravilna tehnika.

IN OPTIMUM: Primjećujete li poboljšanje u kvaliteti čitanja?
NATKO: Da, da, u usporedbi onoga što sam prije radio puno sam više dobio na seminaru.

IN OPTIMUM: Koje su najveće razlike između klasičnog i brzog čitanja?
NATKO: Brzina. Zbog brzine sam i došao. Prije sam mislio da kad brzo čitaš ne možeš se uživiti u knjigu. Moram priznati da sam se ipak uspio uživiti u knjigu. Malo mi fali opisa, ali to će doći nakon vježbanja tehnike.

IN OPTIMUM: Što je s guštom čitanja?
NATKO: Meni je ovako stvarno puno veći gušt jer mi se ne da čitati knjigu mjesec, dva i razvlačiti ju. Pročitao sam više beletristike nego u zadnjih sedam godina što sam uspio pročitati.

IN OPTIMUM: Kako Vam se sviđaju mentalne mape?
NATKO: U biti su me mentalne mape i taj sustav i najviše zainteresirale. Super su. Drago mi je da sam i to naučio raditi jer sam shvatio da sam kod kuće radio mape po krivom, kompliciranijem principu i ove sa seminara mi daju puno više.

IN OPTIMUM: Kako ste zadovoljni atmosferom u grupi?
NATKO: Kod kuće savladati brzo čitanje, to nema teorije. Grupa je bila izvrsna, pola je bilo brzih, a pola sporijih, no svi smo super radili. Neki nisu bili još sigurni žele li učiti tehniku no tijekom seminara su svi dobili motivaciju i želju jer inače je to gubljenje vremena. Treba slušati upute i raditi kako trenerica kaže i tada svatko može savladati tehniku.

IN OPTIMUM: Kakvi su dojmovi nakon seminara?
NATKO: Mislim da sam savladao tehniku i sad trebam samo vježbati. Planiram dolaziti na Love to learn radionice, a htio bih ići i na Napredne strategije učenja i pamćenja.

IN OPTIMUM: Hoćete li moći primijeniti brzo čitanje na stručnoj literaturi?
NATKO: Sigurno. Nema razlike u slovima, ako i nešto trebam više puta pročitati opet ću to učiniti brže. Možda se s nečim novim treba više baviti, ali ne i sporije čitati ili slovkati. Mislim da neće biti problema.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije