Filip Bašić: Bolje nego da sam doma čučao pred kompjuterom

Filip Bašić je završio peti razred, ima 11 godina, iako je bio najmlađi u grupi uspješno je savladao brzo čitanje, kako on sam kaže čitam kao da imam 40 godina. Na seminar brzog čitanja su ga upisali roditelji, ali je on sam izrazio želju da nauči tu vještinu. Osim što zna brzo čitati, tijekom seminara je kolege u grupi oduševio i svojom sposobnošću brzog računanja. Zaradivši simpatije kod kolega jednoglasno je odlučeno da Filip bude predstavnik svoje grupe. Filip je oduševljen sa svojim uspjehom i već kuje planove za budućnost, no do tada će vježbati tehniku sam ili na besplatnim radionicama L 2 L, a ostatak vremena će provesti igrajući nogomet, košarku i ping-pong.

IN OPTIMUM: Kako si se odlučio doći na seminar i gdje si čuo za seminar?
FILIP: Roditelji su čuli za taj seminar, zatim smo pričali o tome, ali su oni smatrali da sam ja još uvijek premali da krenem na seminar. No, ja sam počeo navaljivati jer me je uistinu zanimalo kako to izgleda brzo čitati i jednostavno sam ih nagovorio da me ipak upišu, sada na kraju je ispalo izvrsno.

IN OPTIMUM: Kako si doživio seminar i tehniku brzog čitanja?
FILIP: Meni se je jako svidjelo, i prije sam volio čitati, ali sada kada znam brzo čitati puno mi je interesantnije i lakše. Jako me zanima kako ću brzo čitanje primijeniti kada počne škola na stručnu literaturu. Veselim se što ću imati više vremena da naučim cijelo gradivo.

IN OPTIMUM: Što ti se najviše svidjelo na seminaru?
FILIP: Bila je super ekipa, super smo se šalili, ali smo opet jeko puno i naučili. Bilo mi je jako lijepo bolje da sam doma čučao za kompjuterom, ovako sam naučio brzo čitati, kako se koncentrirati i mentalne mape.

IN OPTIMUM: Koliko si ti knjiga pročitao?
FILIP: U ovih sedam dana sam pročitao 10 knjiga. Prije bi mi trebalo puno, puno više vremena da pročitam deset knjiga, pogotovo zato što tih sedam dana mi nismo samo čitali nego smo i nešto drugo radili ili učili. Zapravo smo mi čitali samo sat vremena dnevno i u tom vremenu sam pročitao deset knjiga.

IN OPTIMU: Čujem da ste čitali tijekom seminara i stručne tekstove, kako si na njih primijenio brzo čitanje?
FILIP: Bilo mi se malo teže naviknut, ali vidim da se može čitati i stručna literatura, treba samo vježbati. Prvo sam napravio znatiželju i onda još jednom tekst prošao brzim putem i na kraju sam sve zapamtio. Zapravo je bilo dobro i može se učiti.

IN OPTIMUM: Što si još naučio na seminaru brzog čitanja?
FILIP: Naučio sam brzo čitati, bolje se organizirati za učenje, mentalne mape koje mi pomažu za pamćenje. Svakako ću dalje koristiti sve što sam naučio.

IN OPTIMUM: Kad bi te netko pitao što je to brzo čitanje što bi mu rekao i da li bi mu preporučio seminar brzog čitanja?
FILIP: To je čitanje malo drugačije od tradicionalnog, običnog čitanja, ali je puno brže i dobije se ista količina informacija kao i tradicionalnim čitanjem, možda čak i više. Mislim da je ovo odlično za učenika i svakako bih volio da moji prijatelji nauče ovu vještinu jer im pože pomoći u školi.

IN OPTIMUM: Da li ti je drago što si odvojio 7 dana svojih školskih praznika za stjecanje ove vještine?
FILIP: Jako sam se radovao seminaru, i uopće mi nije žao što sam došao preko praznika, ispalo je savršeno.

IN OPTIMUM: Što namjeravaš dalje, planiraš li sam vježbati ili dolaziti na radionice Love 2 learn?
FILIP: Svakako ću brzo čitati preko ljeta, ali sve ću iskoristiti, planiram svaki dan pročitati jednu knjigu. Sada ću vježbati sam, a kada krenu radionice za učenje onda ću kombinirati. Za pola sata pročitam knjigu to je vrijeme koje će biti potrebno odvojiti za vježbu.

IN OPTIMUM: Kako je to imati 11 godina i pročitati 7 knjiga za 3 sata?
FILIP: Ja sam očekivao da ću biti najgori u grupi, a na kraju sam čitao kao i ostali, kao da imam 40 godina. Nisam očekivao visoke rezultate, ali vidim da sam postigao savršene rezultate, iznenadio sam sebe sada čitam pet stranica u minuti. Odlično je što sam naučio čitati ovako mali jer kako će tek biti kada krenem u srednju školu i na faks, to će biti ludilo.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije