Riječki učitelji na seminaru Power reading

U Rijeci je od 05. – 10.12.2008. održan seminar brzog čitanja Power Reading za učitelje riječkih osnovnih škola koji je sufinancirao grad Rijeka. Seminar je organizirala riječka tvrtka Proaktiva, koja seminar provodi po In Optimumovoj licenci. Naša stručna trenerica Marina Glujić je, impresionirana učiteljima, izjavila:

“Ostala sam iznenađena i impresionirana gledajući kroz lepezu različitih godišta (od 25. – 60. i neke) i karaktera, kako s lakoćom i razumijevanjem percipiraju ovu vještinu i dok je njihov seminar još u tijeku, primjenjuju sa svojim učenicima”. Profesori su seminar ocijenili visokim ocjenama.

Pročitajte komentare učitelja:

Seminar bih svakom preporučila jer smatram potrebnim proučiti, shvatiti i znati raspolagati onim što posjedujemo. Neke su mi stvarnosti dobile novo ime, a simpatične su mi i vježbice koje smo radili. Sama tehnika čitanja, koju sam, nadam se, usvojila želim razviti. Iskreno se nadam u tome i uspjeti. Hvala voditeljici Marini što je bila s nama sve ove dane.
Diana Negovetić, vjeroučiteljica

O seminaru nisam znala ništa te sam mu pristupila bez posebnih očekivanja. Seminar me, međutim, oduševio i pohvaljujem Marinu koja je odlično odradila svoj posao. Od seminara ću imati koristi i u poslu i izvan njega, no samo ako nastavim „vježbati i njegovati” stečeno znanje. Naučila sam novi način pristupa knjizi, učenju, zapisivanju, ali i mnogo o koncentraciji i sređivanju vlastitih misli. Smatram da mi je potrebno još malo stručnog vođenja te se nadam da ću se vratiti.
Roberta Bonassin, učiteljica talijanskog jezika

Ja sam stvarno pod dojmom! Meni je seminar bio odličan. Marina nam – meni je prenijela sve pozitivne vibracije da ću ga svakako preporučiti drugima jer sam otkrila zanimljiviji način čitanja, bilježenja i pamćenja. Puno mi je značio ovaj seminar. U životu nije ništa slučajno, a ja sam razriješila jedno važno pitanje koje me dugo mučilo i zamaralo! Hvala Marina 🙂
Ivana Uremović, nastavnica

Naučila sam nešto novo, primjenjivo u poslu koji radim. Vrlo zadovoljna atmosferom i posebno Marinom. Brzo čitanje kao nešto novo preporučit ću ga svima, a posebno onima koji ne vjeruju, odnosno, koji ne znaju što sve njihov mozak može.
Anica Saraf, učiteljica engleskog i hrvatskog jezika

Iznimno koristan seminar prožet okruženjem i iznimno prijateljskom i pozitivnom atmosferom. Pružene su nam informacije koje možemo koristiti za unapređenje sebe i svoje svakodnevnice. Shvatila sam kroz ova predavanja da je prvenstveno važno srediti sebe, svoju jezgru, biti sretan u svojoj koži, a onda emitirati pozitivne valove, a sve ostalo ćemo ostvariti onda kada to budemo željeli. Brzo čitanje nije nikakva čudesna mudrost. Svi mi to možemo samo onda kada to odlučimo! I radimo na tome, naravno. Tople preporuke.
Diana Batinić, učiteljica razredne nastave

Izvrsno sam se osjećala, naučila više nego sam očekivala, ispraznila mozak od nevažnih, nepotrebnih, besmislenih stvari i situacija. Pozitivnu stranu brzog čitanja prenosim od prvog susreta i kazujem drugima kako sami sebi mogu pomoći koristeći svoj MOZAK, koji je sada u mom FOKUSU, a ne ja u njegovom. Prekrasan osjećaj znati da SVE mogu i da kvalitetnije mogu živjeti. Predavačica Marina Glujić je izvrstan predavač kojeg bi svaka grupa trebala imati. Zna prenijeti, oduševiti i ostaviti trag …
Sonja Dragičević, učitelj hrvatskog jezika

Volim čitati, to me opušta. Željela sam silno uključiti se u seminar jer me zanimalo kako se to može brzo čitati, a i čula sam dobre refleksije na proveden seminar od bivših polaznika. Seminar je premašio moja očekivanja i na kraju mi je najmanje važno brzo čitanje. Puno mi više znači što sam naučila emocionalni mod, ući u fokus, razbiti desnu stranu mozga i osvijestiti koliko je važno pravilno pristupati misaonim aktivnostima kao što je čitanje.
Nedjeljka Debelić, profesor, pedagog

Iznenađujuće jednostavna metoda koja aktivira naše mogućnosti za koje nismo ni znali da postoje. Svima preporučujem Brzo čitanje. Čitala sam i uživala.
Silvija Franović, prof. hrvatskog jezika; dipl. knjižničar

Oduševio me prvi dan. Zadovoljna sam otkrićem nove tehnike. Ubrzala sam čitanje, ali ono još uvijek više liči na tradicionalno.
Ingrid Traub, učiteljica

Zanimljiv i koristan seminar. posebno bih naglasila rad na postizanju fokusa. Vjerujem da ću velik dio naučenog moći prenijeti i učenicima i učiniti im predavanje iz povijesti – geografije „bližim” – „slikovitijim”. Ono što ja već sada osjećam, sa nadom da će me to „držati”, je vrlo velik mir i u školi i van škole. Posebna pohvala voditeljici Marini.
Anita Afrić, učiteljica povijesti – geografije

Komunikativna, pristupačna i draga voditeljica uspjela me je tijekom „čitanja” zainteresirati, držati zainteresiranom cijelo vrijeme tako da sam sa željom očekivala drugi susret. Nisam očekivala da ću raditi na sebi, na koncentraciji, emocijama i onome što je skriveno u meni, ali rad je bio na pozitivnoj strani karaktera. Ja zauvijek imam događaj koji ću samo „ugrabiti” kada mi krene nizbrdo, vježbu koju ću primijeniti ne samo za čitanje, nego za brojne druge situacije. A čitanje? Došlo je samo po sebi jer me netko uvjerio da to mogu i sada znam da znam. Hvala Ti Marina!
Ivana Smolčić Padjen, prof. hrvatskog jezika i književnosti

Zanimljivo i korisno. Vrlo ugodna i opuštena atmosfera. Vrijeme je brzo proteklo i premda nas je bilo dvadesetak u prostoriji, čitala sam kao da sam sama, u svojoj sobi. Iskustvo koje ne bi trebalo propustiti.
Ljiljana Rošić, nastavnik engleskog jezika

Seminaru sam pristupila bez očekivanja zbog brzine saznanja da idem i samog početka održavanja. Marina kaže da je to moja prednost. Ne znam koliko sam dobra u brzom čitanju, ali moja je prednost u tome što sam prije svega stekla i neke druge mogućnosti (još uvijek ne i vještine!) da gradim sebe. Hvala na tome!
Marlena Matahlija, prof. pedagogije

Na seminar sam došla puna sumnji i vrlo negativistički raspoložena. Dogodilo se nešto neočekivano tj. u prvih nekoliko sati iz tako ružnih misli i nervoze prešla sam u stanje smirenosti i opuštenosti. Počela sam čitati, čitati i shvatila da mi „ide” i da se dobro osjećam. Nakon svih skepsi jedva čekam baciti se na stručnu literaturu i „skinuti” prof. Pinozu. Produbit ću i M.M. Svoje iskustvo prenijet ću na prijatelje i pokušati nešto novo s djecom. Zahvaljujem što ste unijeli promjenu u moj život.
Lovorka Jakšić, učiteljica razredne nastave

Na ovaj seminar krenula sam bez nekih prevelikih očekivanja. Znala sam da postoji i neki moji poznanici već su ga pohađali. Ono što je mene posebno razveselilo i na neki način oduševilo je izuzetno kvalitetno i zanimljivo predavanje gđice. Marine, popraćeno nizom primjera iz života. Vrijeme je brzo prolazilo i ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno. I na kraju, naučila sam nešto novo.
Višnja Dovolić, učiteljica razredne nastave

Oduševljena sam. Dobila sam puno. Uči u alfa stanje, fokusirati se na nešto i to dobiti (parking) još za trajanja seminara je super. Emotivni mod, dobar osjećaj, vizualizacija … što reći. Odlično. Već sam mnoge oko sebe obasula silnim dojmovima. Marina je predavač kakvog treba tražiti. Stalno osjećati zadovoljstvo što sam tu, njena je zasluga. Hvala.
Jadranka Cvetkovski, učiteljica razredne nastave

Povjerovat ću da me neka nevidljiva dobra sila privukla na ovaj seminar. Osvježenje, bilo kiša, bilo bura, a ja sam meteoropata … Budući da obožavam čitati, sve mi se poklopilo … Naravno, puno ovisi o predavaču kom bih dala ocjenu izvrstan (5) s pohvalnicom. Sviđa mi se emotivni mod koji često koristim, a fokus mi koristi i kod selekcije pamćenja i mišljenja … Glazba po mom ukusu … Vjerujem da ću kreativno koristiti stečeno znanje u svom radu. Sviđa mi se iskustvo predavača povezano sa predavanjem.
Mirjana Nadalin, nastavnica hrvatskog i engleskog jezika

Želim s vama podijeliti jedno lijepo iskustvo i recept kako da pobijedite sami sebe, da na kraju možete reći „Ja mogu sve što poželim.” Nije to tako lako, ali je izvedivo uz super učiteljicu Marinu koja nas vodi, bodri, uvjerava i ne odustaje. Zato se ne dvoumite. Vjerujte joj, prije ćete stići do cilja. A sad emotivni mod, fokus i krenite … Cilj ste odredili sami.
Marija Krmpotić Dabo, učiteljica

Seminar je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Zadovoljna sam stilom i načinom prenošenja novih spoznaja i osjećam da će mi koristiti. Znati kako se fokusirati, kako funkcionira lijeva i desna strana mozga, što je imaginacija i kako je postići, uistinu je pravo zadovoljstvo. Vjerujem da ću to znanje koristiti i u svakodnevnoj praksi, na radnom mjestu.
Sonja Ivić, učiteljica razredne nastave

Seminarom sam zadovoljna. Doživjela sam novo iskustvo i ponešto već primijenila u nastavi i namjeravam to činiti i dalje. Meni osobno najviše su odgovarale vježbe opuštanja uz glazbu. Atmosfera je bila vrlo ugodna. Nisam osjetila umor ni nervozu što popodne provodim izvan kuće. Ako i ne budem čitala „sto na sat”, ovo ću upamtiti kao osvježavajuće iskustvo i poticaj za promjene u radu. Ocjena za Marinu: izvrstan (+5)
Tanja Ivančev, nastavnik povijesti i zemljopisa

Super! Seminar me mnogo čemu naučio. Posebno način predavanja naše predavačice Marine. Energija Marine pozitivno je utjecala na nas. Najvažnije je što sam naučila je da „htjeti znači moći”. Voditeljica mi je proširila vidno polje u svakom pogledu, od toga kako se opustiti i uči u fokus, kako izbaciti neke misli koje mi ometaju fokusiranje te kako brzo i s razumijevanjem čitati. Umne mape također su mi u čitanju bile vrlo korisne. Shvatila sam da sam u njih upisala puno detalja koji su mi i nakon nekoliko dana ostali u pamćenju. Osjećaj sretnog trenutka je super! HVALA.
Jasna Cvitković, učiteljica razredne nastave



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije