Zašto je važno bilježenje

Dok učite i birate važne informacije tijekom čitanja, trebate bilježiti. Ima studenata koji ne vole zapisivati, više vole samo isticati važne dijelove markerom i iščitavati do beskonačnosti. No zapisivanje tijekom čitanja će razjasniti i pročistiti tekst koji ćete kasnije lakše moći ponoviti i zapamtiti.

Svrha zapisivanja nije samo bilježenje važnih informacija. Ono vas i drži aktivno uključenim i tjera da razmišljate o građi. Ono što ste vizualno dočarali, sada vam fizički pomaže da razumijete i zapamtite informacije. Pisanje je i kinestetička radnja – pokret, a pokret je snažno povezan s pamćenjem. Ako k tome tekst koji čitate pretvorite barem povremeno u simbole i crteže na papiru, dodatno ste zaposlili svoj osjet vida. Što više osjeta aktivirate tijekom čitanja, više ćete uključiti svoj mozak, što znači da ćete bolje razumjeti i zapamtiti.

Međutim, veoma je važno da to zapisivanje ne bude prepisivanje. Parafrazirajte autorove riječi; nastojte upotrijebiti što više vlastitih riječi. Ako ne koristite vlastite riječi već samo prepisujete tuđe, nema nikakva jamstva da ste razumjeli informacije. Dakako, kada parafrazirate, trebate paziti da ne promijenite značenje autorovih riječi.

Bilješke trebaju biti što sažetije, znači: kratite i sažimajte na najmanji mogući broj riječi, a da vam te bilješke ipak budu razumljive kada budete ponavljali. To će vas ujedno prisiliti da parafrazirate gradivo, ali i da razmišljate o njemu. Što više o njemu razmišljate, to ćete ga bolje razumjeti i zapamtiti.

Nemojte zapisivati čitajući rečenicu po rečenicu. Pročitajte barem odlomak, a još bolje poglavlje, pa tek onda odaberite što je važno. Dok zapisujete, nemojte gledati tekst – pokušajte zapisati prema sjećanju (tu i tamo ćete vjerojatno ipak morati baciti pogled na tekst). Na ovaj način ćete se biti prisiljeni prisjećati i koristiti vlastite riječi. Na isti način, po sjećanju, pokušajte nacrtati važne grafikone i dijagrame. Sve grafičke prikaze (dijagrame, tablice itd.) pretočite u riječi. Istina je da “slika vrijedi 1 000 riječi”, no ipak ćete te grafičke prikaze trebati na ispitu objašnjavati riječima. K tome, to će opet pridonijeti boljem razumijevanju.

Svoje bilješke strukturirajte i organizirajte – tako ćete stvarati veze među idejama. Osmislite vlastite kratice i simbole. Ne samo da skraćujete vrijeme bilježenja, već i pretvarate informacije u nešto osobno i blisko.

Koristite pojedinačne listove papira umjesto bilježnica. Dok učite, trebate povremeno svoje bilješke prostrijeti ispred sebe da imate što širu sliku, a time ćete i aktivirati vizualno-spacijalno pamćenje. Stoga je dobro papire obrojčiti i na njima zabilježiti datum. Razumljivo, iz istog razloga pišite samo na jednoj strani papira.

Računalo je izvrsna sprava za mnoge stvari, no nemojte na njemu pisati svoje bilješke! Niste uključeni s istom slobodom i mogućnostima za tipkovnicom kao što ste s olovkom, flomasterima i papirom. K tome, bolje ćete zapamtiti što ste kreativniji u bilježenju – a kreativnost za papirom neusporedivo je veća!

Dakle, bilježenje ima važnu ulogu u razumijevanju gradiva. Što više aktivirate svoj um dok čitate, bolje ćete razumjeti i zapamtiti. A kada jednom napravite bilješke, na tekst se ne trebate vraćati i ponovo ga čitati. Dalje se služite samo informacijama koje ste pretočili u vlastiti jezik.



Uloga emocija u učenju

Svima je jasna činjenica da je lakše obavljati svakodnevne zadatke, pa čak i one koje ne volimo ako smo dobro raspoloženi, ako se nečemu veselimo ili očekujemo nešto dobro. Djeca reagiraju na isti način. Čudno je što upravo tako jasnu istinu ne upotrebljavamo uvijek u odgoju djece, posebno ne u onom dijelu odgoja koji se odnosi ... >Više

Power reading – moćno čitanje

Čuli ste za seminar Brzog čitanja i pitate se kako to izgleda? Pogledajte spot i raspršite sve nedoumice.     Follow >Više

Brzo čitanje i fokus

Što je imaginacija? Imaginacija je zamišljanje slika. Statistički je dokazano da ljudi koji imaginiraju, imaju bujnu maštu, više pamte od onih koji tvrde da nemaju sposobnost maštanja. Iskustva trenera Brzog čitanja govore da se vježbom kroz razne tehnike vrlo lako razvija maštanje, odnosno imaginacija.   Što je vizualizaci... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.03. – 24.03.2011. Osim što sam dobila uvid i konkretnu novu vještinu, shvatila sam da trebam pojednostaviti život i dobila sam slobodu. I, da! Pročitala sam hrpetinu knjiga. Helena Vučković, studentica 21.01. – 27.01.2011. Izvanredan način da konačno od drveća, šumu vidim. Jadranka Kruljac-Sever, dipl. politologin... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

14.04. – 19.04.2009. Niti u jednom trenutku nisam požalila što sam upisala seminar jer znam da će mi koristiti u daljnjem učenju i obrazovanju. Odlično je znati brzo čitati. Matea Atanasovski, učenica 20.03. – 26.03.2009. Oduševljen sam s kojom brzinom čovjek može čitati knjige i to već nakon samo nekoliko sati pro... >Više

Power reading seminar – komentari tjedna

18.07. – 23.07.2008. Iznenađujuće jednostavna i brzoprimjenjiva vještina koja pruža nove poglede na ‘stare’ stvari, kao što je čitanje knjiga. Đorđijana Macanović, doktor medicine 04.07.-10.07.2008. Tečaj mi je izgradio jedan djelić osobnosti koji nisam ni znala da imam, pruža bolji pogled na čitanje i pove... >Više

Najčitanije